Milyen a Google-barát webhely? A keresőoptimalizálásról.


2012-10-11 | Kategória: Keresőoptimalizálás

google barát webhely

Minden weboldal tulajdonos célja a Google top 10-be kerülni, különösen a számára és a vállalkozása számára releváns kulcsszavak tekintetében. A jó pozíció nagyobb látogatottságot hoz, ami várhatóan a cégünk bevételét is növeli. De hogyan lehet ezt elérni? Hogyan tervezzük, és hogyan optimalizáljuk a honlapunkat, hogy jó helyezést érjen el?

Tervezés

Már a weboldal készítésénél is figyelembe kell venni a keresőbarát kialakítást. A honlapunk utólagos keresőoptimalizálása ugyanis igen költséges lehet. Alapszabály, hogy a Google nem lát, de olvasni tud, vagyis a keresőmotorok a szöveges tartalmat tudják igazán jól értelmezni. Éppen ezért, a legfontosabb tartalmi elemeket nem szabad csak képekkel megjeleníteni. Ha nem lehet elkerülni a fontos tartalom pusztán képi megjelenítését, akkor az „ALT” attribútummal rövid leíró szöveget adhatunk a képekhez. Hasonlóképpen kerülendő a teljesen flash alapú weboldalak készítése is, hiszen azok tartalmát sem tudják hatékonyan olvasni a keresők. Nagyon fontos a webhely szabványos kialakítása, és a különböző meta adatok pontos kitöltése is.

Tartalom

Talán a legfontosabb szempont, hogy igyekezzünk hasznos és érdekes információval szolgálni a látogatóinknak. Kár trükközni a kulcsszavakkal, pusztán attól, hogy valamilyen értelmetlen szöveget teletűzdelünk azokkal a szavakkal, amelyekre optimalizálni szeretnénk az oldalunkat, még nem fognak érkezni a látogatók. Gondoljuk inkább át, hogy milyen szavakra keresnek rá majd leendő látogatóink, és használjuk ezeket webhelyünkön.

Ergonómia

A weboldalunk legyen könnyen használható, könnyű legyen navigálni rajta, és átlátható menürendszerrel rendelkezzen. Minden oldalra mutasson legalább egy szöveges link. Ha például képekkel oldottuk meg a menüpontok megjelenítését, akkor helyezzünk el szöveges menü navigációt is valahol az oldalon. Jó ötlet valamilyen szöveges böngészővel (például Lynx) is megnézni az oldalunkat, mert az ilyen böngészők nem jelenítik meg a képeket vagy animációkat, így szinte a keresőmotorok szemével láthatjuk webhelyünket.

Linkek

Nagyon fontos, hogy releváns linkek mutassanak a weboldalunkra, hiszen így könnyebben rábukkannak mások is. De ne kezdjünk esztelen linképítésbe, hanem igyekezzünk fontos oldalakra eljuttatni weboldalunk hivatkozását. Hasonlóképpen mi is hivatkozzunk lehetőleg minél nagyobb, és befolyásosabb weboldalakra.

Ne trükközzünk!

Természetesen nem lehetetlen becsapni a keresőmotorokat (legalábbis egy időre), de ne ebbe fektessük az energiáinkat. A Google biztosan felismeri, ha rejtett szövegeket, linkeket helyezünk el az oldalon, melyek nem a látogatóinknak, hanem csak a keresőknek szólnak, vagy ha oda nem illő kulcsszavakkal tűzdeljük tele az oldalunkat. Ne álcázzuk az oldalunkat (pl. ne csináljunk HTML oldalt a keresőknek, de rajta egy flash tartalmat a valódi látogatóknak), és ne készítsünk több oldalt, vagy aloldalt ugyanazzal a szöveggel.

Frissítsünk!

Igyekezzünk rendszeresen friss, és érdekes tartalommal megújítani az oldalunkat, így az nem csupán a humán látogatókat, hanem a keresőrobotokat is arra csábítja majd, hogy rendszeresen meglátogassák webhelyünket.